duminică, 6 mai 2012

The Walking Dead - Episode One




Astăzi am un review care sunt sigur că îi va bucura în egală măsură pe fanii The Walking Dead și pe cei ai jocurilor de aventură.


The Walking Dead - Episode One este un action/adventure făcut de Telltale Games, firmă cunoscută pentru seria, foarte bună, de aventură Sam & Max. Cei care urmăresc serialul vor revedea două personaje cunoscute, aflând astfel ceva backstory despre ele. Acţiunea acestui episod se petrece imediat după apariţia bolii care readuce morţii la viaţă şi îl are ca personaj principal pe Lee, un profesor universitar condamnat pentru crimă. După un scurt dialog cu poliţistul care ar fi trebuit să îl ducă la puşcărie, maşina în care se află Lee loveşte un zombie şi acesta, cu un picior rupt, este forţat să lupte ca să rămână în viaţă.



Jocul este foarte bine gândit, cei de la Telltale dând încă o dată dovadă că ştiu să facă jocuri de aventură foarte bune, şi, la anumite capitole, pot da lecţii unor titluri mari apărute anul acesta (i'm looking at you, Mass Effect 3!!).
Cel mai reuşit mi se pare sistemul de alegeri şi consecinţe, aproape toate alegerile care le faci în acest joc au consecinţe serioase şi schimbă modul în care continuă acţiunea. Îţi este pusă în mâini nu doar viaţa lui Lee, ci şi a celorlaţi membrii ai grupului şi, în momentele cruciale, orice greşeală sau ezitare poate duce la moartea unuia dintre ei. De asemenea, relaţia cu ceilalţi membri ai grupului este importantă şi trebuie tot timpul să ai grijă ce spui sau ce minţi când discuţi cu ei. De exemplu, daca ai spus o minciună şi acel personaj mai târziu află adevărul, va ţine minte şi comportamentul lui faţă de tine se va schimba. De asemenea, dacă îi susţii sau îi ajuţi vor ține minte şi te vor ajuta şi ei când ai nevoie.

Combat-ul din TWD necesită reacţii destul de rapide şi, uneori, mult button mashing. Scenele de luptă sunt bine gândite şi îţi oferă, în anumite situaţii, mai multe moduri de a rezolva conflictele. De-a lungul acestui episod ai parte şi de lupte directe şi foarte sângeroase, dar şi de momente în care trebuie să te furişezi şi să omori zombalăul fără ca alte creaturi să audă.



Ca orice joc, TWD are și părți care ar mai trebui finisate. Unul dintre cele mai stupide momente pe care le-am avut în joc a fost când unul dintre personaje a început să dea la întâmplare ordine tuturor membrilor grupului, deşi eu și el eram nou-veniţi în grup și el, aparent, nu avea de gând să facă nimic, iar aceştia au trecut imediat „la treabă“ fără a comenta ceva. Sper ca în al doilea episod să fie mai atenţi la poveste şi să nu mai aibă scăpări de acest fel.
De asemenea, devine enervant foarte repede faptul că jocul te obligă să răspunzi rapid şi, dacă nu o faci în timpul (câteva secunde) alocat, alege singur un răspuns pentru tine, chestia asta ar trebui să devină opţională.



În încheiere, o să mai adaug că povestea jocului, în afară de mici scăpări precum cea de mai sus, este foarte bine pusă la punct şi te ţine cu sufletul la gură (so to speak). În ciuda faptului că episodul ţine foarte puţin, aproximativ o oră şi treizeci de minute (deşi sunt sigur că poţi face un speed run în 30 minute), este foarte interesantă şi m-a lăsat aşteptând cu nerăbdare episodul 2.

 To be continued...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu