sâmbătă, 2 aprilie 2011

How to fail less at LoL

Nu, nu este un ghid care va invata cum sa radeti cu gura pana la urechi. De fapt nici nu as putea sa spun ca va invat ceva prin postul asta, fiindca si eu la randul meu mai am atatea de invatat, dar organizez niste mici observatii pe care le-am facut de-alungul timpului pentru a fi observate si de altii ca toata lumea sa se simta bine dupa 20-40 minute.
    Ok destul cu introducerea misterioasa. Este vorba despre League of Legends. Nu o sa ma apuc sa povestesc ce si cum despre League of Legends. Sunt convins ca majoritatea au auzit de joc, si daca nu sunteti foarte pusi in tema cu el atunci sigur ati auzi de DoTA ( Defence of the Ancients). Ideea jocului este simpla: doua echipe ( blue, purple), fiecare echipa cu 5 oameni si o groaza de eroi cu care sa iti atingi scopul. Scopul, e sa bati echipa adversa. Totul scurt si la obiect.
    Cum spuneam, de-alungul multor jocuri de LOL am observat anumite tactici, strategii, greseli, faze misto, pe care vreau sa le enumar in continuare pentru a ajuta alti jucatori si pentru a face posiblia evitarea marilor greseli in jocuri, toate for the greater good, adica un meci bun de LOL. Si prin meci bun, nu ma refer neaparat la un meci castigat ( ATENTIE), ci un meci unde ambele echipe au jucat cat au putut de bine, din toate punctele de vedere.

  

Deci sa incepem mica lista:
1.LOL este un joc de echipa.
 Asta inseamna ca toti 5 jucatorii trebuie sa lucreze cat mai bine impreuna. Trebuie sa comunice, trebuie sa se inteleaga, trebuie sa fie "in tune"  ca sa spun asa.
   E intotdeauna o idee buna sa ai oameni cu care sa te bagi la un joc. Intotdeauna ai sanse mai bune sa castigi daca joci cu persoane pe care le stii si cu care poti sa comunici si cu care poti sa te intelegi.  
   Bineinteles, chiar daca nu joci cu prieteni si te-ai bagat la un random, tine cont de ideea  “jocului de echipa”. Sunt atatea reprosuri cand joci asa: ai furat kill-ul cuiva, n-a fost in stare echipa sa sara in ajutorul cuiva, ai luat tu golemul cand altcineva avea nevoie, ai fost gankat, etc.
   Poate daca s-ar lucra ca o echipa si lumea ar lasa la o parte atitudinea de Dumnezeu al jocului atunci treaba ar merge mult mai bine.
2. MISS?!?!?!
   Joc de echipa…bun pana aici. Ce inseamna “Miss” si de ce urla toata lumea cand nu scrie nimeni ? In momentul in care eroul/eroii inamici care sunt pe lane cu tine dispar, tu ca un coechipier bun ii anunti pe ceilalti din echipa. Motivul? Foarte simplu: sa nu ia echipa adversa un kill din cauza neatentiei tale.
 Am luat parte la atatea jocuri in care oamenii uitau sa zica miss si la o echipa si la celalta. Nu dureaza decat o secunda sa activezi chatul si sa scrii “SS”. Nici nu trebuie tot cuvantul.  Iti ajuti echipa foarte mult daca spui cand trebuie.
Sa  spui “miss” nu tine de inexperienta jocurilor. Trebuie doar sa fii atent putin, si dintre toata lucrurile care-ti solicita atentia in timpul unui meci, sa spui miss e cel mai usor lucru de facut.
3. Wards are your friend.
Desi e un obicei pe care nu multi il adopta, wardurile sunt niste chestii ieftine si foarte folositoare. Opriti-va un moment din farmat pentru itemele alea smechere cu care o sa rupeti late game si cumparati  doua, trei warduri pentru a fi la curent cu ce se intampla in tufe sau prin alte zone cand nu sunteti acolo.
 Nici nu discut cand vine vorba de eroi cu stealth. Aici chiar nu inteleg de ce nimeni nu se oboseste sa cumpere un ward. Dupa atatea patchuri, wardurile chiar nu costa, iar daca in echipa adversa exista Twitch sau Evelynn atunci va rog ganditi-va de doua ori pana nu cumparati un ward.
 Cat de stresant e sa fii pe lane cu unu din eroii de sus si sa nu ai ward? Foarte, pentru ca tu nu stii pe unde e, poate ai impresia ca e in zona si nu spuii MISS  iar alt coechipier e gankat.
Desi exista si Oracle Elixir, nu il recomand la inceput decat daca te stii bine cu eroul tau si la fel si cel care vine cu tine pe lane. Costa mult, daca mori I se duce efectul si uite asa pierzi 400g.
Cat despre wardurile normale, si ele sunt folositoare. Un ward o sa-ti arate  intotdeauna ce se intampla pe harta, cine se duce la buffuri, cine vrea sa ia Nashor, cine sta la panda, etc. Aveti grija totusi cum puneti wardurile in tufe pentru ca s-ar putea sa nu va arate nimic chiar daca e pus cat mai pe centru.
Sa nu uitam si de abilitatile eroilor ca Teemo cu ciuperci, sau Nidalee cu traps, Caitlyn cu yordle traps. Sunt la fel de bune si desi nu iti arata tot si nu pentru mult timp, o ciuperca la Nashor  sau la golem si lizard poate sa schimbe jocul.

4.Bungle in the Jungle.
Este un alt mod de a juca pentru a creste prin padure si profita de buffurile de acolo, si totodata pentru a da sansa altui jucator sa creasca singur pe lane ( middle not included).
Sunt sigur ca toata lumea care se uita cu mare interes la Champion Spotlights prezentate de Phreak a observat ca la majoritatea campionilor Phreak le arata si abilitatile de a creste prin padure. De aici automat lumea trebuie sa intelegea ca nu toti eroii sunt buni pentru jungling.
Totodata, daca Phreak a facut jungling si a mers treaba asta nu inseamna ca tie o sa-ti mearga la fel de bine. Sa te duci prin padure si sa umbli singur de colo colo e o treaba foarte riscanta. Oricand echipa adversa poate sa-ti faca o supriza  neplacuta si sa te ia pe tine si buffurile pentru care ai muncit.
A doua mare problema este ca multi nu inteleg ce presupun conceptul de jungling pe toata durata jocului. Te-ai dus in padure, ai luat lizard si golem, farmezi, iti merge bine deci ajuta-ti echipa. Sa faci jungling nu inseamna sa stai tot jocul in padurea ta si a inamicului si sa te asiguri ca jucatori nu au ce sa omoare pe acolo. Inseamna ca odata ce ai pus mana pe buffuri profiti de ele si  poti sa iti ajuti echipa la gankuri.
Iar daca un coechipier sau mai multi nu se descurca si pot beneficia de ajutorul tau, te duci si ii ajuti. Nu ii ignori.
O alta problema este junglingul pentru echipa adversa. Daca ei au un jucator care umbla prin padure fiti atenti. Nu urlati la ceilalti ca ati fost gankati. Cumparati-va ward ca sa fi sigur ca nu aveti parte de asemenea surprize. Si daca puteti sa interceptati jucatorul de la echipa adversa care fuge dupa buffuri atunci faceti-o. Profitati de faptul ca e singur si sariti pe el.

5.My lane, your lane, mid lane.
Orice joc bun incepe cu o combinatie buna de lane si jucatori care isi stiu locul. Nu contesta nimeni faptul ca nu ai stii sa joci cu un anume erou, dar intotdeauna e bine sa iti stii locul si unde poti fi cel mai util. Nu o sa te duci cu Blitzcrank pe mid, pur si simplu ca esti tu smecher si ca vrei. O sa lasi eroul ranged sau caster-ul pe mid, iar tu te duci pe unul din celalate laneuri si ajuti dps-ul sau carry-ul.
Desi exista jucatori care pot sa frameze si pe mid, si poate pot sa o faca si cu Blitz, sau orice alt erou asta e un bun exemplu  ca sa va explic importanta locului unui erou.
Multe echipe nu sunt organizate foarte bine cand vine vorba de combinatia eroilor si cine se duce pe mid si echipa adversa profita de asta: au control mai bun asupra laneului, farmeaza mai bine, dau turnurile jos mai usor, nu isi fac griji cand sunt in padure pentru ca stiu ca nu au pe cineva amenintator care sa sara pe ei.
Deci tineti cont intotdeauna de ce eroi aveti pe lane si cum puteti sa-I dominati.
Inca o problema: mid lane. Multi se sperie sa stea singuri, multi sunt prea plin de ei si au impresia ca o sa faca mare cu sarea pe mid si ajung sa faca feed.Chiar daca e un lane mai dificil e si unul foarte benefic pentru cel care se duce acolo.
Nu va subestimati inamicul de pe lane chiar daca sunteti 1v1 si aveti grija intotdeauna sa nu sara cu altcineva pe voi. Ma rog, daca echipa va anunta cine lipseste si cand nu ar trebui sa fie o problema prea mare, dar trebuie sa fiti si voi atenti.
Nu va speriati de inamicul de pe mid lane. Chiar daca e un Karthus, sau o Lux, sau un Vladimir, sau o Anivia, asta nu inseamna ca o sa va rupa instant. Incercati sa va ganditi cum ati putea sa evitati sa va prinda, sau sa va dea drain, etc.Si incercati intotdeauna sa mergeti cu un erou care ar putea sa reziste in fata inamicului. O Ashe sau Sivir pe mid sunt foarte bune contra unui Veigar. Lux sau Annie sunt eroi foarte buni de mid care ar avea de pierdut in fata unui Veigar bun.

6. Knowing yourself and your lane partner.
Sunt multi eroi in LOL deci ai de unde alege. Dar, daca tot e un joc de echipa, hai sa alegi un erou care ar putea fi folositor echipei. Intr-adevar, important intr-un joc de LOL este sa-ti cunosti eroul, dar lucrurile merg mult mai bine atunci cand ai un erou cu abilitati care sunt de folos atat pentru partenerul cu care esti pe lane cat si in teamfights. E adevarat ca o echipa trebuie sa contina si un tank, si un dps, si un carry, si un caster, poate si un support. Important e sa-ti dai toata silinta sa-ti ajuti echipa.
Un tank bun ca Rammus, sau Cho intotdeauna o sa ia asupra lui toata ura si dispretul echipei adverse, pentru ca rezista  si da timp echipei sa se ocupa de inamici. Un suport bun ca Zilean intotdeauna o sa scoata din sarite pe multi cu ultimata daca stie cand si pe cine sa o dea.
Deci un joc depinde si de utilitatea eroilor care ii are echipa si combinatia de pe lane.Intotdeauna e bun un stun, un burst, un support.
Desigur am avut parte de jocuri contra unor echipe cat se poate de ciudate ( 5 tank team spre exemplu), dar sunt cazuri si cazuri. Eu consider ca intotdeauna e bine sa ai abilitati de crowd-control sau support pe langa damage pur fie el physical sau magical.

7.Noobs, Feeders, Afk,  Leavers.
Aici cred ca vorbesc despre cea mai delicata problema a unui joc de LOL.
Vrei sa iti cumperi un erou nou, vrei sa incerci un erou care e la rotatie. Foarte bine. Pentru asta exista custom games si mai nou Co. op. vs AI. Poate joci extraordinar cu toti eroii pe care ii ai pana ti-l cumperi pe asta nou, dar pana sa te aventurezi cu el intr-un joc nou, merita sa-l intelegi putin intr-un joc custom impotriva botilor sau al prietenilor.
Poate esti genul care se prinde repede si nu are nevoie de un joc custom ca sa rupa cu un erou, dar majoritatea nu sunt asa. Multi aleg un erou poate difcil de jucat pentru multi, iar restul echipei constata dupa 10 minute ca nu se descurca  respectivi, iar dupa o replica de genul “ first time xaxaxa XD” se cam duce pe apa sambetei moralul echipei, avand in vedere ca nu poti sa te bazezi pe abilitatile eroului in cauza din moment ce jucatorul nu este bine pus in tema cu ele. Multi eroi au skillshoturi,  shielduri, taunts, etc care sunt foarte folositoare si trebuie sa inveti cum sa le dai inainte sa ownezi cu ele.
Incercati sa nu faceti feed intentionat.Nu ma refer la cei care au poate adversari mai buni, sau cei care sunt gankati pentru ca echipa nu a stiut sa zica miss, sau poate ca echipa nu a fost atenta si ajung sa moara aiurea, ci ma refer la cei care nu aprecieaza jocul. E cel mai rau lucru pe care puteti sa-l faceti intr-un joc. Strica tot cheful echipei si nu ofera nici o placere echipei adverse. Daca aveti chef sa vedeti cat pot sa rupa  inamici dupa ce au avut pe cine sa omoare incercati asta cu botii singuri, dar nu luati din cheful altora care vor sa se simta bina dupa un joc de LOL. Jucati cu o echipa si fiecare om conteaza, fiecare om aduce cate ceva si poate ajuta oricand jocul. Nu va bateti joc de persoanele care timp de 40 de minute vor sa joace cat mai bine cu eroul lor.
Afk si Leaveri sunt genul de persoane care pot sa strice jocul cu totul. Poate ca un lane nu a rezista foarte bine in fata inamicilor, dar restul s-au descurcat si au echilibrat oarecum meciul, dar in momentele critice daca cineva sta bine mersi in baza la locul de spawn si restul incearca sa faca fata unei echipe complete, e relativ imposibil sa rezisti. Iar cei care dupa doua, trei morti si un “ks noob” dar leave sunt de-a dreptul imaturi.
Jocul de LOL nu e un joc de relaxare. Merciurile nu dureaz 15 minute. Pot trece usor peste o ora daca e un meci strans. Nu te baga intr-un joc de LOL daca stii ca ai treba peste 20 de minute. De cele mai multe ori se intinde un joc si echipa adversa nu se lasa asa usor cu surrender.
Si incearca sa nu iesi in timpul meciului. Toata lumea e constienta ca sunt momente cand netul sau calculatorul nu mai tin cu tine. Se intampla tuturor, dar nu ma refer la genul asta de iesiri. Ma refer la jucatori care ies fara nici o explicatie dupa ce nu le merge bine pe lane. Nimeni nu s-a nascut pro la LOL, si inveti jucand. Deci daca ai murit odata, incearca sa inveti ceva din ce ti s-a intamplat, nu sa iesi si sa strici jocul pentru restul oamenilor.
Iar ca totul sa fie corect, nu uitati sa dati report la sfarsitul unui joc chiar daca cel care a iesit sau care a facut gura in loc sa faca ceva folositor nu e la echipa voastra.
Cam atat am avut adunat in legatura cu LOL pana acum. Daca aveti de adaugat sau de comentat ceva va rog sa o faceti intr-un mod cat mai constructiv si civlizat. Repet, nu ma consider un jucator extraordinar, si sunt convins ca multi dintre voi ati observat micile greseli care le-am mentionat mai sus. Dar am considerat ca o parare in plus nu strica si poate un jucator nou de LOL care o sa citeasca o sa considere utile sfaturile si o sa tina cont de ele.

 This was written by the ogre's good friend Alex a.k.a  Baudlair/White Beauty in LoL.

 The Ogre had this to say : "So, remember kids, learn your champs, dont fap in the bushes, learn to say miss and for the love of god dont be stupid leaver whores if you fuck up, it's a team game, help the damn team !!!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu